Professionele gedragstherapie voor honden
Anouk Covents runt Dogdays - Praktijk voor Hondenwelzijn vanuit haar oneindige liefde voor honden. Anouk behaalde in 1992 haar universitair masterdiploma communicatiewetenschappen, met specialisatie non-verbale communicatie van dieren. In 2004 behaalde Anouk met grote onderscheiding het diploma Kynologisch Gedragsdeskundige (gedragstherapeut voor honden). Anouk helpt uw hond bij elk soort probleemgedrag, met uitsluitend positieve methoden, en met respect voor elke hond én baasje! Dogdays is ook de praktijk bij uitstek voor mensen met buitenlandse adoptiehonden. Deze honden met een “rugzakje” verdienen een ervaren en liefdevolle begeleiding in hun nieuwe thuis.
Wat is een kynologisch gedragstherapeut?
Een professioneel kynologisch gedragsdeskundige begeleidt u bij het oplossen van probleemgedrag van uw hond.
Probleemgedrag kan zijn: onzindelijkheid, agressie tegenover de eigenaar of vreemden, overdadig blaffen, verlatingsangst, ... kortom elk soort ongewenst gedrag waarmee een hondeneigenaar te kampen kan krijgen.
Een hondengedragstherapeut helpt u de oorzaak achter het probleemgedrag te achterhalen om zo een juiste en positieve therapie te bieden die het probleemgedrag oplost.
Hoe werkt gedragstherapie?
U maakt een afspraak voor een sessie bij u thuis. Het is belangrijk om de hond in zijn eigen omgeving te kunnen observeren, want een hond gedraagt zich sowieso anders thuis dan in een vreemde omgeving. Omdat de lichaamshouding verraadt waarom de hond een bepaald probleemgedrag vertoont, moet de hond steeds persoonlijk worden beoordeeld. Zo is bijvoorbeeld bijten weliswaar een vorm van agressie, maar kan zijn oorzaak kennen in zowel angst als dominantie.
Het verschil kan alleen worden vastgesteld in de analyse van het gedrag van de hond.
De therapie zal dus ook steeds verschillend zijn naargelang de oorzaak van het probleemgedrag en de omstandigheden waarin ze zich voordoen! Een sessie wordt niet exact getimed, maart duurt zolang het nodig is om u op weg te helpen met de gedragsverandering van uw hond. In praktijk is dit meestal anderhalf uur à twee uur. Er wordt ruim de tijd genomen om de hond en baasje te leren kennen en begrijpen. Op het einde van de sessie wordt een diagnose gesteld en een aangepaste therapie gegeven waarmee de eigenaar aan de slag kan gaan. In sommige gevallen volgt enkele weken later een opvolgingsconsult om de therapie bij te sturen waar nodig. Echter is in de meeste gevallen één afspraak voldoende om baas en hond op dezelfde golflengte te brengen!
Wat kost gedragstherapie?
Een gedragsconsult kost 140€, inclusief verplaatsingskosten binnen regio Berchem, Mortsel en Wilrijk. Buiten deze zone komt er 0,50€ bij per km en eventuele parkeerkosten. U krijgt de tijd die nodig is om een goede diagnose te kunnen stellen en u te begeleiden bij het implementeren van de therapie, dit is meestal anderhalf à twee uur. De kostprijs is met inbegrip van twee maanden verdere opvolging via mail of telefoon. Het is belangrijk dat u regelmatig mailt over de vorderingen en gedragsveranderingen van uw hond, zodat de therapie op de voet kan worden gevolgd en aangepast waar nodig. Na twee maanden is een opvolgconsult aangewezen, indien verdere begeleiding dan nog noodzakelijk zou zijn .
Voor opvolgsessies na twee maanden van het eerste huisbezoek of in tijden van verstrengde coronamaatregelen, zijn telefonische en online sessies ook mogelijk.
Afspraken kunnen kosteloos worden verplaatst of geannuleerd tot 7 dagen vóór de sessie. Annuleringen minder dan 7 dagen voor de afspraak worden aangerekend of verplaatst naar latere datum.
Waaraan herkent u een goede gedragsdeskundige?
Vraag naar zijn/haar diploma en ervaring!
Aangezien in België het beroep van Kynologisch Gedragstherapeut nog steeds niet beschermd wordt, kan iedereen zich deze titel toeëigenen. Het beroep wordt populair en steeds meer mensen denken dat een weekendje cursus volgen een snelle weg naar erkenning en inkomsten biedt. Dit komt meestal niet ten goede van het welzijn van de honden! In Nederland echter, worden reeds jarenlang door enkele hogescholen en cursuscentra erkende opleidingen gegeven.
Wanneer iemand een diploma “kynologisch gedragstherapeut” van zo’n school kan voorleggen, weet u tenminste dat hij/zij de meest recente en theoretische kennis en praktijkervaring heeft opgedaan.